Van honingraat uit de bijenkast naar honing in een potje

De oogst van voorjaarshoning is ver achtergebleven bij andere jaren. Dit heeft vooral te maken met het koude en natte voorjaar. De bijen vliegen dan minder vaak en ver om honing te verzamelen. Ook moeten meer bijen het broednest warm houden, zodat er minder bijen uitvliegen. Dit jaar heb ik 80 procent minder voorjaarshoning kunnen oogsten en dat is een flinke klap. Voordeel is dat ik wel tijd heb om inzicht te geven in de ‘reis’ die de honing maakt vanaf de bijenkast tot in de honingpot.

De bijen verzegelen de honing in de honingraat en daarmee geven ze aan dat de honing van goede kwaliteit is. Dit is voor de imker het moment om de honing te gaan oogsten. Niet verzegelde honing oogsten en verwerken kan er voor zorgen dat op termijn de honing wat zuur wordt, daarom wacht ik altijd op verzegelde honing.

Om de honing uit de honingraat te krijgen moeten eerst de zegeltjes van de raatjes afgehaald worden. Dit heet het ontzegelen van de honing, op de foto is mijn oma hier mee bezig. Met een ontzegelvork worden de zegeltjes voorzichtig van de honingraatjes afgehaald, zodat de honing er uit kan stromen.

De ontzegelde honingraten gaan direct in de honingslinger. Dat is een soort centrifuge (van vroeger) waar de ontzegelde honingraten in gezet worden en rondgedraaid. Hierdoor wordt de honing uit de raat geslingerd, daarom heet het ook ‘honingslingeren’.

De honing die uit de honingraat geslingerd is, stroomt naar beneden om uiteindelijk via een dubbele zeef in een emmer terecht te komen. In de zeef blijven nog kleine wasdeeltjes achter, vooral restjes van de zegeltjes. Deze wasdeeltjes zou je ook in de honing kunnen laten, alleen ziet het er niet zo mooi uit.

Als de emmer vol is wordt deze vervolgens geleegd in een nylon puntzeef die nog meer bijenwas uit de honing haalt. Daarna is de honing klaar om in potjes te doen.

Het vullen van de potjes gaat met behulp van een trechter die netjes de honing in het potje kan laten lopen zonder geknoei of morsen van honing. Uiteindelijk gaat er een sticker op van De Delftse Bijenkorf en zijn de potjes klaar om uitgeleverd te worden. Zoals je op de foto’s ziet, helpt mijn oma mij altijd met het verwerken van de honingraten tot potjes honing en daar ben ik heel blij mee!