Voorjaar 2022 – de bijen vliegen uit

Het laatste bericht in deze serie is alweer van een tijd geleden. We zijn inmiddels de winter door en de meeste werkzaamheden zijn al weer afgerond. Er blijft natuurlijk nog genoeg te doen; kasten herstellen, ramen insmelten met nieuwe wasplaten en de voorjaarscontrole.

Vanaf 10 graden celsius gaan bijen uit de bijenkast en vandaag hadden ze er zin in. Veel bijen die even de vleugels ging strekken en ook een aantal die met stuifmeel teruggekomen zijn. Stuifmeel is belangrijk en ik kan mijn geluk niet op als ik bij al mijn kasten zie dat er stuifmeel gehaald wordt. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar stuifmeel betekent een koningin die aan het leggen is, ofwel de koningin heeft de winter overleefd en is begonnen om het volk groter te maken door eitjes te gaan leggen.

Als je goed kijkt op de foto dan zie je twee bijen die stuifmeel meebrengen. Op de kast is een bij met duidelijk stuifmeel van de krokussen in de tuin en op de vliegplank loopt net een bij naar binnen met zo te zien stuifmeel van de els. Kortom in deze kast is de koningin begonnen en het voer voor de jonge bijen, stuifmeel wordt gehaald.

Het voorjaar en de zomer was helaas niet goed voor de honingopbrengst en ook niet voor de bijen zelf. Dit jaar een groot verlies aan volken. Van de 22 volken die de winter in gegaan zijn, zijn er nu al 12 doodgegaan. Het voorjaar is nog niet in volle gang begonnen, dus het kan nog erger worden. In heel Delft en omstreken melden imkers veel verlies van bijenvolken. Waarom? Dat wil iedere imker graag weten, maar dat is heel lastig te achterhalen. Sommigen denken aan het wintervoer, of de tijd van voeren, anderen geven aan dat Covid-19 onder mensen een soms dodelijk virus is, ook is er sprake van een agressieve vogelgriep in de herfst en winter in ons land. In ieder geval heb ik mijn bijen niet kunnen beschermen tegen ‘wat dan ook’ en dat geeft een verdrietig gevoel.

Het voorjaar wordt dus opgestart met minder bijenvolken en mogelijk ook minder honing, maar dat zien we wel. Eerst maar goed aan de slag met de opstart van het jaar en werken aan grote, sterke volken die in de natuur hun werk doen. Volgende keer schrijf ik een stukje over mijn standplaats op een hobbytuinen complex, de bijen gaan daar aan de slag voor bestuiving!