Onze bijenvolken kunnen gewassen in fruit- en groenteteelt prima bestuiven zowel in de buitenlucht als ook in de kas. Voor ondernemers, scholen of particulieren die interesse hebben in een bijenvolk voor bestuiving of educatie, neem dan contact met ons op. De bijenkasten staan op dit moment in de omgeving van Delft en daarom is het wel van belang dat de aanvrager in het Westland of omgeving Delft de bijenkasten wil laten plaatsen.

 

Bestuiving bij (teelt)bedrijven

Afhankelijk van de omvang van de gewenste bestuiving en de tijdsduur kunnen er bijenkasten geplaatst worden. Bijenkasten kunnen in een kas, maar ook in een open veld neergezet worden. Het doel van de plaatsing van de bijenkasten is bestuiven, honingopbrengst is dan ondergeschikt. Met bedrijven die nog geen ervaring hebben met deze natuurlijke manier van bestuiven kunnen we de bijenbestuiving langzaam opbouwen. Het belangrijkste is dat er een goede wisselwerking is met de teeltverantwoordelijke. De tarieven die in rekening gebracht worden zijn conform de Nederlandse bestuivingscommissie (ja, deze bestaat echt!)

Schoolbijen

Het is mogelijk om een bijenvolk bij een school te plaatsen. Het is dan wel van belang dat de standplaats voor zowel de leerlingen als voor de bijen veilig is. Ook kan in de buurt van een school een bijenkast geplaatst worden, zodat leerlingen de bijen kunnen gaan bekijken tijdens een praktijkles. In samenspraak met de school wordt een bepaalde vergoeding afgesproken om in het onderhoud van de bijen te kunnen voorzien.

In overleg met school kan er een gastles verzorgd worden over de bijen en hoe ze leven. Op een ‘open dag’ kan een demonstratiekast gebruikt worden, waarbij leerlingen aan hun ouders kunnen uitleggen wat ze geleerd hebben. Door met leerlingen het gedrag en leven van bijen te bespreken kan een andere kijk op de natuur ontstaan.