Stuifmeelpollen tegen hooikoorts – deel 2

Vanwege de vele vragen over hooikoorts en het gebruik van stuifmeelpollen van onze bijen in de vorige blog ben ik op onderzoek uitgegaan. De informatie in deze blog heb ik dus niet zelf bedacht, maar bij elkaar gezocht als antwoord op de vele vragen.

Door het binnenkrijgen van stuifmeel(pollen) treedt een allergische reactie op, eigenlijk een verkeerde reactie van het immuunsysteem. Het lichaam krijgt een signaal dat bepaalde pollen een indringer of bedreiger zijn voor de gezondheid van het lichaam. Als reactie maakt het lichaam de stof histamine aan, hierdoor ga je niezen, krijg je jeukende en tranende ogen soms ook een loopneus.

Om van hooikoorts af te komen, of de klachten te verminderen zijn er zo’n vier vormen van behandeling.

  • Cromonen
  • Antihistaminica
  • Steroïden
  • Immunotherapie

Als we deze behandelingen combineren met stuifmeelpollen van bijen, dan houden we over ‘antihistaminica’ en ‘immunotherapie’. De overige twee hebben niets met bijenpollen te maken en daarom komen die ook niet in deze blog aan bod.

Antihistaminica is een snel werkend middel dat de stof histamine blokkeert. Zonder antihistaminica zou histamine vrijkomen zodra blaasjes in cellen van de neus geïrriteerd raken door het stuifmeel met als gevolg een allergische reactie.

Immunotherapie is gericht op herprogrammering van cellen. Door het toedienen van kleine hoeveelheden stuifmeelpollen maakt het lichaam antistoffen aan. Hierdoor ontstaat er de volgende keer dat je stuifmeel inademt niet meer een allergische reactie.

Dan de vraag, waarom zouden stuifmeelpollen door bijen uit de natuur gehaald helpen tegen hooikoorts?

Deze vraag is eigenlijk waar het om gaat in deze blog. Voordat ik op onderzoek uitging dacht ik juist dat meer stuifmeel, dus stuifmeelpollen, meer klachten zou veroorzaken. Gelukkig kan ik uitleggen waarom dit niet het geval is en daarbij, waarom bijen in staat zijn jou van je hooikoortsklachten af te helpen.

Bijen verzamelen stuifmeel waaraan ze ‘bijensap’ (lees speeksel) toevoegen om het losse stuifmeel aan hun pootjes te kunnen vervoeren. Door de toevoeging van dit bijensap wordt de allergische werking van stuifmeel geneutraliseerd en vernietigd. Dat is nog niet alles, want in bijenpollen zit veel quercetine, en dat is een stof die als histamineremmer werkt. Quercetine is een antihistaminica die hooikoortsklachten en ontstekingsreacties in de luchtwegen vermindert.

Samengevat zijn stuifmeelpollen door bijen verzameld een combinatie van twee behandelmethodes; antihistaminica en immunotherapie. De stuifmeelpollen hebben direct effect bij klachten doordat quercetine de vrijgave van histamine afremt. Om termijn maakt het lichaam antistoffen aan en volgt herprogrammering van cellen.

Wanneer kan je resultaat verwachten? Dat is per persoon verschillend, beetje voor de hand liggend, maar zo is het wel. Diverse honingliefhebbers kopen bij De Delftse Bijenkorf natuurzuivere honing omdat daar altijd een beetje stuifmeel in zit. Deze hoeveelheid blijkt soms al genoeg te zijn om de klachten sterk te verminderen of helemaal te laten verdwijnen.

Is de werking van natuurzuivere honing niet voldoende, of verstoren je klachten je dagelijks leven ernstig, dan kan je lokale stuifmeelpollen van onze bijen gaan gebruiken. Het effect zou al snel kunnen blijken, voor immuniteit moet je toch wel rekening houden met een paar jaar volgens immunotherapie specialisten.