Stuifmeelpollen tegen hooikoorts

Het lijkt nog ver weg, maar het voorjaar komt er al weer aan. Althans de voorbereidingen voor het voorjaar. Als imker heb ik het natuurlijk druk met alles goed schoonmaken en klaar maken voor het voorjaar, maar als je hooikoortspati├źnt bent, heb je wat anders aan je hoofd.

Wat ik in deze bijdrage schrijf heeft niets te maken met een medische onderbouwing, hoewel die er wel kan zijn, het gaat mij om de praktijk. Hoe zit het nu met stuifmeelpollen, die hooikoorts veroorzakende ellende voor sommige mensen.

Stuifmeelpollen komen van meeldraden van bloeiende planten of bomen. Stuifmeel wordt door bijen opgehaald om op te slaan in hun raten als voer voor jonge bijen. Mensen die last hebben van hooikoorts, hebben een allergische reactie op stuifmeelpollen en dat kan verschillen van niezen tot aan fikse hoofpijn. Dat is niet prettig, maar misschien is daar wel iets aan te doen.

Ieder jaar verzamelen we stuifmeelpollen die de bijen binnenhalen. Niet alles halen we weg, maar een klein beetje, zodat de jonge bijen nog genoeg over hebben. Dat verzamelen gaat door het jaar heen, dus iedere maand wat pollen. De reden is dat niet iedereen voor alle soorten stuifmeelpollen allergisch is. Sommige mensen hebben in het vroege voorjaar veel last, anderen hebben juist aan het begin van de zomer meer problemen. Dit alles heeft te maken met de verschillende soorten bloesem die in de lucht verspreid wordt.

Heb je last van hooikoorts en zou je wel eens iets ‘natuurlijks’ willen proberen, dan kan je een paar maanden voordat je normaal gesproken last heb van hooikoorts beginnen met stuifmeelpollen. Het werkt heel eenvoudig, iedere dag neem je 1 tot 2 stuifmeelkorrels en naarmate je verder komt in de maand kan je naar 3 stuifmeelkorrels gaan. De allergische reactie blijft uit, aangezien de dosering klein is, in tegenstelling tot de stuifmeel die vrijkomt tijdens de bloeitijd. Door het gebruik van stuifmeelpollen bouw je al antistoffen op, waardoor je minder of zelfs geen last meer hebt van hooikoorts.

De stuifmeelpollen die wij verkopen komen uit onze eigen bijenkasten en dus stuifmeel uit Nederland. Het is belangrijk om lokale stuifmeelpollen te gebruiken, omdat bloesem van deze planten en bomen de hooikoorts veroorzaakt. Mogelijk ben je helemaal niet allergisch voor de bloesem van de olijfboom of sinaasappelboom, dan heb je ook niet veel aan die stuifmeelpollen.