Ze hebben de bijen losgelaten!

Laatst hoorde ik een bericht van iemand bij de Papaver in het Delftse Hout. Een dame riep in een opwelling ‘ze hebben de bijen los gelaten!’ in een poging natuurliefhebbers te waarschuwen voor dreigend gevaar. Het idee van deze dame is dus dat bijen, net als sommige andere dieren, in een hok (ofwel de bijenkast) zitten en dat een imker het hok soms open zet, zodat de bijen even naar buiten kunnen. Ik kan u vertellen, zo werkt het niet; bijen vliegen uit als het droog is en boven 10 graden.

Hoe kwam deze dame dan tot haar opmerking? Ieder jaar worden nieuwe koninginnen geboren en aangezien er maar één koningin per bijenkast kan zijn moet de ‘oude’ koningin plaatsmaken. Een deel van het volk gaat mee met deze koningin om met elkaar een nieuw bijenvolk te vormen, we noemen dit ‘zwermen’. Het aantal bijen in een bijenzwerm kan verschillen, maar 10.000 bijen kunnen meegaan met de ‘oude’ koningin.

Bijen die zwermen zijn in principe niet gevaarlijk, zolang je ze met rust laat (geldt overigens altijd voor bijen). Bijen die zwermen hebben namelijk maar één doel en dat is de koningin volgen, daar gaan ze als een ‘tros’ omheen zitten en hebben helemaal geen oog voor iets anders behalve hun koningin en een nieuw onderkomen voor het bijenvolk.