Succes met de TBH natuurbouwkast

Dit weekend (8, 9 en 10 juni 2019) was ik weer in België om de bijen daar te verzorgen. Vlak voordat ik naar België vertrok heb ik de koninginnencursus afgerond met als resultaat een mooi volk, maar ook met heel veel kennis van de koninginneteelt en dat was hard nodig bij mijn Belgische volken.

Misschien wel het mooiste moment was het openen van de Top Bar Hive (TBH) kast. Deze kast wordt ook wel een natuurbouw genoemd, want de bijen bouwen zelf aan een driehoekslatje dat in de kast hangt. De kunst is dat de bijen niet tegen de zijkant van de kast aanbouwen, want dan kan het raat er niet meer uit.

Op de foto zie je mij, met mijn oma en een raat dat helemaal door de bijen uitgebouwd is. De TBH kast loopt schuin naar beneden en de bedoeling is dat de bijen het raat ook zo uitbouwen en dat is helemaal goed gelukt. Heel voorzichtig heb ik alles weer teruggezet en volgende keer hoop ik mooie stukken raathoning te gaan oogsten uit deze kast.