Lippenbalsem van bijenwas

Deze keer een cosmetisch product van de bijenwas. Voor kerstmis heb ik het boek ‘creatief met bijenwas’ gekregen en daar staat een goede beschrijving in van natuurlijke lippenbalsem.

Allereerst is het belangrijk dat straks de eigenschappen van de lippenbalsem goed zijn; smeerbaar, goede hechting en lange beschermtijd. Het uitgangspunt is gebruik van natuurlijke ingrediënten zonder toevoegingen.

Het begin is met het afsnijden van een stuk was dat uit de wassmelter gekomen is. Daarna het afwegen van de was om straks de goede verhouding te kunnen maken.

Vervolgens moet de was gesmolten worden en extra gereinigd. Dit reinigen is belangrijk om zeer schone bijenwas te krijgen.

Vervolgens wordt de biologische olijfolie afgewogen en eventueel etherische olie toegevoegd als de lippenbalsem in de toekomst een ‘smaakje’ moet hebben. De was en oliën worden bij elkaar gevoegd en al roerend vloeibaar gemaakt.

Als alles klaar is, dan is het tijd om een proef te doen. Een lepeltje door de verwarmde oplossing en dat laten afkoelen. Vervolgens een echte test natuurlijk, voldoet de handgemaakte bijenwas aan de voorwaarden?

De lippenbalsem in de proefpotjes gieten en laten afkoelen. Geselecteerde ‘proefpersonen’ zullen de lippenbalsem gaan testen en tips geven voor verbetering. De eerste zelfgemaakte lippenbalsem van De Delftse Bijenkorf staat klaar voor de verkoop, bestellen kan.