Koninginnen merken en knippen

Dit weekend (zaterdag 26 mei) heb ik een grondige inspectie uitgevoerd op mijn kleine bijenvolken. Deze bijenvolken zijn dit jaar in een kleine kast begonnen en groeien gelukkig goed. Sommige van mijn kleine bijenvolken komen van een bijenzwerm die gevangen is en in een bijenkast ondergebracht, andere bijenvolken heb ik zelf gemaakt door een afsplitsing van een groter volk. Voor alle bijenvolken geldt dat de koningin niet gemerkt is en ook niet geknipt.

Het merken van een koningin is belangrijk om niet altijd lang te moeten zoeken waar ze loopt, in sommige gevallen wil je zeker weten waar de koningin zit. Het knippen is het afknippen van één vleugeltje van de koningin zodat ze volgend voorjaar niet heel ver vliegt als ze zou gaan zwermen. Het moeilijkste van het merken en knippen van de koningin is het vangen van de koningin zelf en dan zo snel mogelijk alles uit te voeren, zodat de koningin weer terug kan bij haar volk en de stress dan weer afneemt. Het vangen van een koningin doe ik met behulp van een klein kokertje met een ‘stampertje’ er op.

Het was een goed weekend, bijna alle koninginnen zijn gemerkt en geknipt en zondag liepen ze weer vol trots in hun eigen bijenvolk. De komende twee weken moet nog één koningin geknipt worden, deze koningin was nog niet op bruidsvlucht geweest en heeft haar beide vleugeltjes dus nog heel hard nodig.