Druivensap als wintervoer

Vorige keer heb ik al aangegeven een test te willen gaan doen met druivensap als wintervoeding voor mijn bijenvolken. Met suikerwater en honing als wintervoer is op zich niets mis, maar als de bijen vers geperst druivensap ook lekker vinden, dan zou dat weer een stukje meer richting biologische teelt van bijen zijn.

Mijn nieuwsgierigheid was dermate groot dat ik vorige week een druivenpers heb aangeschaft en de druiven geperst. De opbrengst van twee kistjes druiven was uiteindelijk een volle pan met vers druivensap. Zelf eerst even geproefd natuurlijk om het resultaat van mijn druivenpers activiteit te beoordelen. De smaak was wel zoet, maar ook wel wat zuur, misschien vanwege een aantal trossen die niet geheel gerijpt waren.

De pan is daarna op het vuur gegaan, vervolgens het ‘water’ er af gekookt om zodoende dik vloeibaar druivensap over te houden. Dit heb ik aan de bijen gevoerd en nu is het afwachten of ze het lekker vinden. Overigens hebben de bijen wel al suikerwater en honing gekregen, dus als ze mijn druivensap niet willen zullen ze niet verhongeren.

Update: vandaag 9 oktober 2019 heb ik een controle uitgevoerd bij de bijen en vooral hoeveel druivensap er nog over was. Ik hoopte dat er wat druivensap door de bijen opgehaald zou zijn, maar mijn verbazing was groot toen ik zag dat er nog maar een klein beetje druivensap in de voerbak zat. Erg positief deze test en dus ga ik voor volgend jaar een plan maken om druivensap in combinatie met suikerwater te voeren. Als ook dat goed verloopt kan ik langzaam overgaan op alleen druivensap, hoewel dat nog geen haast heeft.