De wassmelter

De wassmelter was een wens die al lang op het lijstje stond, en nu is het zo ver. Het prototype van de wassmelter is klaar en in gebruik om te testen of het allemaal werkt zoals bedacht. Wat is een wassmelter en waarom is dat handig?

Onze wassmelter is houten bak waarin oude honingraten gehangen kunnen worden. Vervolgens wordt in de houten bak stoom geblazen via een omgebouwde behangafstomer. Door de stoom zal de oude was die nog bruikbaar is smelten en uiteindelijk naar onderen druppelen.

Onder de houten bak is een ijzeren trechter met een zeef die vervolgens er voor zorgt de was redelijk tot goed schoon uiteindelijk in een cakeblik terecht komt.

De was die uit de wassmelter komt kan gebruikt worden om nieuw kunstraat van te maken om in de ramen te smelten, of je kunt er kaarsen van maken. Kaarsen maken van eigen bijenwas die ik zelf teruggewonnen heb uit mijn oude raten heb ik nog nooit gedaan en dat zou ik toch graag een keer proberen. De mallen voor de kaarsen net als lonten heb ik al, dus wie weet zien jullie binnenkort of het gelukt is.

Over het prototype wassmelter ben ik wel tevreden, ik heb nu zo’n 80 ramen omgesmolten. Toch ga ik nog proberen een paar aanpassingen te doen zoals het verbeteren van de ijzeren trechter. Deze trechter is gemaakt van een oude afzuigkap die ik gevonden had en dicht gemaakt met een ijzeren plaat. Helaas komt er stoom en vooral was door de naden, dus ik denk na over een verbeterde versie. Als dat lukt zal ik jullie daarover berichten.