De koningin, daar gaat het om

Veel van mijn verhalen gaan over de koningin, de koninginnencursus, merken en knippen van een koningin en dat is niet voor niets. Bij een bijenvolk draait eigenlijk alles om een koningin.

Een goede koningin is de basis voor een goed bijenvolk, maar hoe kom je daar nu aan? Allereerst moet je nieuwe koningin de dochter zijn van een goede koningin. Spreekt voor zich, en dat is eigenlijk ook zo. Nadat de koningin ‘uitgekomen’ is moet ze bevrucht worden, dat is het tweede belangrijke onderdeel en ook het laatste.

De koningin vliegt in de eerste twee weken na haar ‘geboorte’ uit de bijenkast en wordt dan door diverse darren (mannetjes bijen) bevrucht voor de rest van haar leven. Als deze darren van een goede koningin afstammen, dan heb je een grote kans dat de nakomelingen van je nieuwe koningin goede bijen zijn.

Op de foto boven aan de pagina zie je een koningin middenin het bijenvolk. Ze heeft een langer achterlijf en is donkerbruin in vergelijking met de werksters die om haar heen lopen. Hieronder zie je een foto van een raam met bijen waar de koningin tussenloopt. Zoals je ziet is het niet zo eenvoudig een koningin zonder merkteken te vinden.