Heb je last van hooikoorts en zou je wel eens iets ‘natuurlijks’ willen proberen, dan kan je een paar maanden voordat je normaal gesproken last heb van hooikoorts beginnen met stuifmeelpollen. Het werkt heel eenvoudig, iedere dag neem je 5 tot 10 stuifmeelkorrels en naarmate je verder komt in de maand kan je naar 15 stuifmeelkorrels gaan. De allergische reactie blijft uit, aangezien de dosering klein is, in tegenstelling tot de stuifmeel die vrijkomt tijdens de bloeitijd. Door het gebruik van stuifmeelpollen bouw je al antistoffen op, waardoor je minder of zelfs geen last meer hebt van hooikoorts.
De stuifmeelpollen die wij verkopen komen uit onze eigen bijenkasten en dus stuifmeel uit Nederland. Het is belangrijk om lokale stuifmeelpollen te gebruiken, omdat bloesem van deze planten en bomen de hooikoorts veroorzaakt. Mogelijk ben je helemaal niet allergisch voor de bloesem van de olijfboom of sinaasappelboom, dan heb je ook niet veel aan die stuifmeelpollen uit landen waar deze bomen groeien en bloeien.
Waarom Nederlandse stuifmeelpollen hooikoortsklachten verminderen
Door het binnenkrijgen van stuifmeel(pollen) treedt een allergische reactie op, eigenlijk een verkeerde reactie van het immuunsysteem. Het lichaam krijgt een signaal dat bepaalde pollen een indringer of bedreiger zijn voor de gezondheid van het lichaam. Als reactie maakt het lichaam de stof histamine aan, hierdoor ga je niezen, krijg je jeukende en tranende ogen soms ook een loopneus.
Om van hooikoorts af te komen, of de klachten te verminderen zijn er zo’n vier vormen van behandeling.
-
- Cromonen
- Antihistaminica
- Steroïden
- Immunotherapie
Als we deze behandelingen combineren met stuifmeelpollen van bijen, dan houden we over ‘antihistaminica’ en ‘immunotherapie’. De overige twee hebben niets met stuifmeelpollen te maken en daarom komen die ook niet in deze toelichting aan bod.
Antihistaminica is een snel werkend middel dat de stof histamine blokkeert. Zonder antihistaminica zou histamine vrijkomen zodra blaasjes in cellen van de neus geïrriteerd raken door het stuifmeel met als gevolg een allergische reactie.
Immunotherapie is gericht op herprogrammering van cellen. Door het toedienen van kleine hoeveelheden stuifmeelpollen maakt het lichaam antistoffen aan. Hierdoor ontstaat er de volgende keer dat je stuifmeel inademt niet meer een allergische reactie.
Dan de vraag, waarom zouden stuifmeelpollen door bijen uit de natuur gehaald helpen tegen hooikoorts?
Deze vraag is eigenlijk waar het om gaat in deze blog. Voordat ik op onderzoek uitging dacht ik juist dat meer stuifmeel, dus stuifmeelpollen, meer klachten zou veroorzaken. Gelukkig kan ik uitleggen waarom dit niet het geval is en daarbij, waarom bijen in staat zijn jou van je hooikoortsklachten af te helpen.
Bijen verzamelen stuifmeel waaraan ze ‘bijensap’ (lees speeksel) toevoegen om het losse stuifmeel aan hun pootjes te kunnen vervoeren. Door de toevoeging van dit bijensap wordt de allergische werking van stuifmeel geneutraliseerd en vernietigd. Dat is nog niet alles, want in bijenpollen zit veel quercetine, en dat is een stof die als histamineremmer werkt. Quercetine is een antihistaminica die hooikoortsklachten en ontstekingsreacties in de luchtwegen vermindert.
Samengevat zijn stuifmeelpollen door bijen verzameld een combinatie van twee behandelmethodes; antihistaminica en immunotherapie. De stuifmeelpollen hebben direct effect bij klachten doordat quercetine de vrijgave van histamine afremt. Om termijn maakt het lichaam antistoffen aan en volgt herprogrammering van cellen.
Wanneer kan je resultaat verwachten? Dat is per persoon verschillend, beetje voor de hand liggend, maar zo is het wel. Diverse honingliefhebbers kopen bij De Delftse Bijenkorf natuurzuivere honing omdat daar altijd een beetje stuifmeel in zit. Deze hoeveelheid blijkt soms al genoeg te zijn om de klachten sterk te verminderen of helemaal te laten verdwijnen.
Is de werking van natuurzuivere honing niet voldoende, of verstoren je klachten je dagelijks leven ernstig, dan kan je lokale stuifmeelpollen van onze bijen gaan gebruiken. Het effect zou al snel kunnen blijken, voor immuniteit moet je toch wel rekening houden met een paar jaar volgens immunotherapie specialisten.
Hoe komt De Delftse Bijenkorf aan Nederlandse stuifmeelpollen
Ieder jaar verzamelen we stuifmeelpollen die de bijen binnenhalen. Niet alles halen we weg, maar een klein beetje, zodat de jonge bijen nog genoeg over hebben. Dat verzamelen gaat door het jaar heen, dus iedere maand wat pollen. De reden is dat niet iedereen voor alle soorten stuifmeelpollen allergisch is. Sommige mensen hebben in het vroege voorjaar veel last, anderen hebben juist aan het begin van de zomer meer problemen. Dit alles heeft te maken met de verschillende soorten bloesem die in de lucht verspreid wordt.