Er zijn veel verschillende soorten bijenkasten. Wij maken gebruik van een ‘Spaarkast’ en een ‘Top Bar Hive’ (TBH). Dit zijn totaal verschillende kasten, die ook nog eens een ander honingsoort opleveren. De spaarkast levert de voorjaarshoning en zomerhoning, de ‘Top Bar Hive’ levert de raathoning.

De spaarkast wordt heel veel gebruikt, het zijn vierkante kasten die bestaan uit een bodem, broedkamer, honingkamer, voerbak en dak. In de spaarkast hangen ramen die vooraf voorzien worden van kunstraat. Dit kunstraat wordt ‘vastgehouden’ door ijzerdraadjes waar ze tegenaan gesmolten zijn.

FOTO van de spaarkast volgt

De ‘Top Bar Hive’ is een kast die zou moeten aansluiten bij een natuurlijke manier van imkeren. De ‘Top Bar Hive’ kent in principe geen ramen met kunstraat, maar houten ‘latjes’ met een driehoek. Dit laatste is belangrijk, de bijen gebruiken de driehoek om de richting van hun raat te gaan bouwen. Het bouwen van het raat doen de bijen zelf, zonder steun van kunstraat. Hieronder een door ons zelf gemaakte ‘Top Bar Hive’ kast.

De binnenkant van onze ‘Top Bar Hive’ is aangepast ten opzichte van de ‘traditionele’ versie. Om het imkeren makkelijker te maken hebben we naast een scheidingsschot ook een koninginnenrooster toegevoegd. Het scheidingsschot zorgt er voor dat we met een klein bijenvolk kunnen beginnen en langzaamaan de bijen meer ruimte kunnen geven. Het koninginnenrooster zorgt er voor dat de koningin in een bepaald gebied in de kast blijft en geen eitjes legt in de opslag voor honing.

Om een klein en jong volk in de ‘Top Bar Hive’ goed te laten ‘starten’ zorgen we voor uitgebouwde ramen. Deze ramen zijn tijdelijk in een spaarkast gezet om te laten uitbouwen. Het jonge volk kan op deze manier met minder energie snel groter worden, waarna ze als groot bijenvolk zelf de ‘latjes’ gaan uitbouwen.